Best Bagel Basilica

Ismerd meg Budapest kedvenc kézműves bagelezőjét, mely közvetlenül a Szent István Bazilika szomszédságában található meg.

Ahogy arról a neve is árulkodik, a Best Bagel Basilica a város szívében, a Szent István Bazilikánál helyezkedik el. Az étterem közvetlen környékére egyaránt jellemző a pezsgő délutáni élet, valamint a nyugodt reggeli hangulat is.
Habár Budapesten a bagelezők eddig nem kifejezetten terjedtek el, ez a tendencia – sok ember örömére – az utóbbi időben erős változást mutat. Egyre több helyen jelenik meg ez a pékáru is és egyre szélesebb választékban próbálhatjuk ki ezt a különleges péksüteményt. Maga az étterem a Zrínyi utcában található meg, páratlan kilátással Budapest egyik leghíresebb nevezetességére. Az étteremben rendelt ételek elvitelre is kérhetőek, valamint lehetőség van azok helyszíni elfogyasztására is az étterem teraszán. A Best Bagel Basilica állatbarát étterem, így nem kell amiatt sem aggódnotok, hogy ha esetleg a négylábú kedvencetekkel térnétek be hozzájuk.

Mi is pontosan a bagel?
A bagelt nem igazán lehet sem a zsömléhez, sem a kiflihez hasonlítani. A bagel elkészítési módja csaknem annyira jellegzetes, mint a formája. Ez a péksütemény leginkább a lyukas közepéről ismerhető fel, azonban a pékáru ízvilága sokkal gazdagabb, mint egy átlagos zsömléé vagy kiflié.

A bagel eredete több évszázadra nyúlik vissza és Bécshez köthető. A bagelek megalkotásáról konkrét írásos dokumentum nincs, ezért csak egy szép legenda maradt fent egy bécsi pékről, aki a legelső bagelt sütötte III. Sobieski János, Lengyelország királya tiszteletére, az 1683-as bécsi csatában elért fényes győzelme okán. A bagel alakját a nyereg kengyelének formája alapján mintázta meg, így dicsőítve a Lengyel király lovas képességeit. III. János annyira megkedvelte ezután a bageleket, hogy Lengyelországba is népszerűvé tette. (forrás https://bestbagel.hu/bagel-legendaja-es-tortenete/Nem kellett sok idő, és a bagel hamar népszerű ételé vált egész Európában, majd a 20. század folyamán az amerikai kontinensre is eljutott a pékáru receptje, ahol szintén a lakosság egyik kedvenc ételévé nőtte ki magát.

A Best Bagel Basilica csapata ezen hagyományokból inspirálódva készítik kézműves bageljeiket, melyek nem tartalmaznak semmilyen tartósítószert, ízfokozót és mesterséges színezéket sem.
A pékáru receptjéből adódóan pedig semmilyen állati eredetű hozzávaló nem kerül a bagelekbe, így azok természetes módon a vegán étrendet követő személyek számára is nyugodtan fogyasztható.
A Best Bagel Basilica kínálata folyamatosan bővül, ahol kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a vegetáriánus vagy vegán étkezési szokásokat követő emberek is bőséges opciók közül választhassanak. 

A klasszikus bageleken kívül saját signiture bagelekkel és szezonális táblás ajánlatokkal is találkozhatnak az oda látogatók. (forrás https://bestbagel.hu/) A bageleken kívül különböző kávékkal, limonádékkal és más frissítőkkel, valamint kézműves péksüteményekkel is meglephetitek magatokat.

A bagelek számos variációban kérhetőek, nem feledkezve meg az édesszájúakról sem! A friss hozzávalók legtöbbje hazai alapanyagokból származik, ezzel is támogatva a hazai termelőket.

Személyes kedvencünk – ahogy sok ide látogatóé is –  a füstölt lazacos bagel, valamint a vegán avokádó bagel. A füstölt lazac és a krémes avokádó azok a feltétek, amelyek elsőre eszünkbe juthatnak ha egy kiadós bagelre gondolunk. A Best Bagel Basilica csapata azonban számos más kombinációt is kínál az ajánlataiban.
Ilyen például kacsamáj páté bagel, melyet a friss ropogós alma és a balzsamecet harmóniája tesz tökéletessé. Az étlapon olyan feltétekkel is találkozhattok, mint például a kecskesajtkrém, bazsalikomos pesto vagy tojáskrém, így biztos lesz olyan bagel amely elnyeri a tetszéseteket és a kedvencetek lesz! Minden bagel kérhető vegán sajtkrémmel is, így számos verzió fogyasztható a vegán étrendet követő személyek számára is.
Az édesszájúak számára pedig a nutellás, mogyoróvajas és eper lekváros bagelek közül kell kiválasztaniuk a kedvencet – előre mondjuk, nehéz választás lesz!

A Best Bagel Basilica minden nap ugyanazzal a lendülettel és szenvedéllyel vár Benneteket a Szent István Bazilika mellett: vasárnaptól csütörtökig reggel 8:30-tól este 19:00 óráig, pénteken és szombaton pedig este 20:30-ig.
Ha arrafele jártok, mindenféleképpen próbáljátok ki valamelyik bagelt és ne felejtsétek el megosztani velünk is az élményeteket! Legyen szó egy kellemes reggeliről, kiadós ebédről, vagy egy hangulatos vacsoráról, a Best Bagel Basilica tökéletes opció lehet bármilyen alkalomra! 

Best Bagel Basilica
1051. Budapest, Zrínyi utca 16.
https://bestbagel.hu